Brazilija : Slovenija


Spoznaj največje razlike in neverjetne podobnosti

Brazilija, ki bo med 12. junijem in 13. julijem gostila svetovno prvenstvo v nogometu, se že uvršča na dnevne menije vseh resnih in manj resnih debat. Ker je dobro vedno imeti zanimivost v rokavu, ti predstavljamo Brazilijo - malce drugače, skozi razlike in podobnosti s Slovenijo.

3 podobnosti


Ime Matevž oz. Mateus.


Spregovorimo in naglasimo ga skorajda v celoti enako (mate‘uš, z naglasom na e, in mehkim ž). V Sloveniji se popularnost Matevžev uvršča na 93. mesto, v Braziliji pa je tretje najbolj razširjeno moško ime.

Gozdovi


Več kot polovico celotne površine obeh držav pokrivajo gozdovi.
V Brazilji sicer primarno deževni gozd prekriva 56% površine, v Sloveniji pa 59%. Obe sta na visokem 3. mestu najbolj gozdnatih dežel na svoji celini.
Slovenijo v Evropi prehiteva le Švedska in Finska, Brazilijo pa v Južni Ameriki državici Surinam in Gvineja.

Poljubi


Brazilija je druga najbolj ‚poljubljana‘ dežela na svetu. Tudi Slovenci v poljubljanju ne zaostajamo. Čeprav globalne statistike za našo deželo še nismo našli, se po trditvah mnogih uvrščamo v samo špico po deljenju poljubov. Si za, da izvedemo anketo na Amis Cafe' - placu za frende? ;)

3 razlike


Morski sončni vzhod in zahod


Slovenija ima le zahodno obalo, Brazilija pa le vzhodno. Med tem ko lahko s slovenske obale opazujemo le zahajajoče sonce, lahko Brazilci opazujejo le morske vzhode.

Dolžina obale


Brazilska obala je dolga 7,491 km in je 15. najdaljša obala na svetu. Slovenska obala se s 46,6 km uvršča na 147. mesto.

Število nogometnih stadionov


Vsako brazilsko mesto ima vsaj en nogometni stadion. Nič čudnega, da so brazilci osvojili naslov svetovnega prvaka kar petkrat - večkrat kot kateri koli drug narod. Slovenija ima neprimerljivo manj stadionov, pa tudi osvojenih nogometnih lovorik.

Bodi zmagovalec tega prvenstva


Svetovno prvenstvo v nogometu prinaša številne priložnosti za zmage - za igralce, ekipe, sponzorje, organizatorje... tudi zate!
Odkrij svojo priložnost in jo izkoristi! Sploh, če že dolgo časa tehtaš razloge za in proti - zdaj je pravi čas, da sprejmeš odločitev.

Podajamo par namigov,
kako kar najbolje speljati nogometno evforijo na svoj mlin.
Seveda, tudi če te nogomet sploh ne zanima ;)


Koga briga fuzbal

NOV HLADILNIK

Čas je za nov hladilnik, ki bo zmogel sproti hladiti hektolitre pijače za žejne navijače, po prvenstvu pa zelenjavo, sadje in druge - bolj zdrave - dobrote.


DODATEN TV

Ker bo "ta velik TV" okupiran z nogometom, nujno potrebujem dodaten TV za svojo sobo. Brezžično, brez vrtanja in kolobocij s kablovjem.


TABLICA IN MOBIATV

V hiši, polni nogometnih navijačev, se ne da normalno živeti. Lepo vreme, park, kavarna, velika tablica in MobiaTV... to bi nekako šlo ;)

Živim za nogomet!

VEČJI KAVČ

Skrajni čas za nov, večji kavč, saj je moja "klop" navijaških prijateljev letos res dolga.


NOV TV

Tekme izpadejo bolj "živo" na novem TV z večjim zaslonom in boljšo sliko. V Amis Klubu ga dobim ugodno, na obroke in z brezplačno dostavo.


ČASOVNI PRESKOK

Da si med nogometom lahko pogledam oddaje za nazaj, ki jih nikakor ne smem zamuditi, mi bo nujno prav prišel Časovni preskok za ogled oddaj kar 3 dni za nazaj.

... in glasba za vse!Ne glede na tvoj pogled na nogomet, ne spreglej glasbe z uradnega albuma Svetovnega prvenstva v nogometu 2014 z naslovom One Love, One Rhythm, na katerem so svoje ustvarjalne moči združili svetovni in brazilski glasbeni zvezdniki- Jenifer Lopez, Shakira, Ricky Martin, Claudia Leitte, Bebel Gilberto so le naketeri izmed njih.
Za pokušino je tule uradna pesem letošnjega svetovnega prvenstva We Are One (Ole Ola), ki te bo zagotovo potegnila v ritem Brazilije.

VSE AMIS NOVICE >
Produkcija: ZADRGA